Wat biedt NIK

Wat biedt een Netwerk Integrale Kindzorg aan gezinnen en zorgprofessionals?

Er zijn zeven Netwerken Integrale Kindzorg (NIK) verspreid over het land waarbij gezinnen en zorgprofessionals terecht kunnen. Maar waarmee kunnen wij je precies helpen? Dat vertellen we je graag. (Wat een NIK is, lees je hier.)

Wat biedt NIK aan gezinnen met een kind dat intensieve e/o palliatieve zorg nodig heeft?

Als je een kind hebt dat intensieve zorg e/o kinderpalliatieve zorg nodig heeft, dan komt er veel op je gezin af. Er is van alles te regelen en je hebt met veel zorgverleners en instanties te maken. Het Netwerk Integrale Kindzorg in jouw regio ondersteunt je daarbij. We kijken samen met jou naar wat er op dit moment nodig is, maar ook naar later. En dat kan heel praktisch zijn. Zo helpen we je bijvoorbeeld bij vragen als:

  • Wat komt er bij kijken als je kind na een ziekenhuisopname weer thuis komt? Wat heeft je kind en wat hebben jullie als gezinsleden dan nodig? Wat moet er geregeld worden?
  • Wat zijn de mogelijkheden om naar school te gaan, vrienden te zien en te sporten?
  • Wat is de impact van bepaalde keuzes en gebeurtenissen op broers en zussen?
  • Hoe kan ik mijn rol als ouder op een prettige manier in blijven vullen, als mijn kind een specifieke aanpak nodig heeft?
  • Hoe organiseer je de zorg goed, zodat deze past bij jullie gezinssituatie en werk?
    Stuk voor stuk vragen waar we je bij kunnen helpen zodat je de zorg en ondersteuning krijgt die past bij je kind en bij jullie gezin.
NIK Ondersteuning en organisatie icoon
Aanspreekpunt en luisterend oor

Naast hulp bij bovengenoemde vragen bieden wij ook nog dit:

  • Een luisterend oor.
    Het kan soms enorm helpen als een neutraal en onafhankelijk iemand – in dit geval de netwerkcoördinator van het Netwerk Integrale Kindzorg in jouw regio – naar je luistert, met je meedenkt en samen met je spart.
  • We helpen je uit te zoeken onder welke wet(ten) de zorg voor je kind valt en dus vanuit welke wet de financiering voor de zorg voor jouw kind moet komen.
  • Hulp bij het coördineren van de zorg.
    Heb je te maken met veel verschillende zorgverleners en verschillende ziekenhuizen / zorginstanties en ben jij als ouder degene die alles afstemt en iedereen informeert? Wij kunnen je hierbij helpen door te kijken binnen ons netwerk wie of welke organisatie jou kan ondersteunen bij de afstemming tussen al deze zorgverleners. Diegene kan dan een stuk coördinatie op zich nemen om je (tijdelijk) te ontlasten.
  • Hulp bij het vinden en toevoegen van de juiste zorg.
    Mocht er een zorginstantie, arts of specialisatie ontbreken in de zorg voor jouw kind, dan kunnen wij je helpen om diegene / die instantie te vinden en bij de zorg te betrekken. We hebben immers een groot regionaal en landelijk netwerk waar we uit kunnen putten en dat zetten we graag in om jullie gezin verder te helpen.
  • We helpen je met het krijgen van begeleiding bij levensvragen, rouw en verlies.
    • Naast familie en vrienden kan een rouw- en verliesbegeleider of geestelijk verzorger jou als ouder / je zorgintensieve kind / andere gezinsleden ondersteunen bij allerlei vragen over het leven, ziek zijn en de dood.
    • Er is een subsidie vanuit de overheid om deze begeleiding geregeld te krijgen. Meer informatie over deze subsidie en hoe je deze aanvraagt lees je via deze link.
    • Wil je weten wat een geestelijk verzorger en een rouw- en verliesbegeleider precies doen, wat de overeenkomsten zijn tussen hen én wat de verschillen zijn in hun begeleiding? Lees dan dit artikel. Zo hoef je bijvoorbeeld helemaal niet gelovig te zijn om ondersteuning te krijgen van een geestelijk verzorger.

Wat biedt NIK aan zorgprofessionals?

Sta jij kinderen (en hun gezinnen) bij die intensieve e/o palliatieve zorg nodig hebben? Ons netwerk is er ook voor jou. Je kunt bij ons terecht voor:

  • Consultatie en het inbrengen van een specifieke vraag of casus.
  • Een luisterend oor.
    Het kan soms enorm helpen als een neutraal en onafhankelijk iemand – in dit geval de netwerkcoördinator van het Netwerk Integrale Kindzorg in jouw regio – naar je luistert, met je meedenkt en samen met je spart.
  • Deskundigheidsbevordering.
    Alle netwerkleden kunnen deelnemen aan opleidingen, trainingen, cursussen en groepsbijeenkomsten op het gebied van kinderpalliatieve zorg.
  • Contact met andere netwerkleden.
    Regelmatig vinden er (online) netwerkbijeenkomsten plaats waarbij je andere netwerkleden kunt ontmoeten. Er wordt veel informatie gedeeld en kennis en ervaringen uitgewisseld. Er zijn regionale en landelijke bijeenkomsten.
     

Ben je of is jouw organisatie nog geen lid van een Netwerk Integrale Kindzorg? Neem dan contact met ons op en sluit je bij ons netwerk aan!

Contact

Ben je ouder van een kind dat intensieve e/o palliatieve zorg nodig heeft en wil je graag de ondersteuning van NIK Zuidoost inschakelen? Of ben je zorgprofessional en heb je een casus die je voor wil leggen of een vraag over een gezin waarbij je betrokken bent? Neem dan gerust contact op met Chantal van der Velden Netwerkcoördinator van NIK Zuidoost.

Downloads

Download hier de folder van NIK Zuidoost

Download hier de infographic die in 1 plaatje laat zien wat NIK is en wat zij kan betekenen

Van ouders voor ouders

Bekijk het filmpje van Erika, moeder van Lotte, overleden op 17-jarige leeftijd aan de gevolgen van een zeldzame spierziekte.

Bekijk het filmpje van Niek en Liesbeth, ouders van Matthijs, overleden op 10-jarige leeftijd aan kanker.

Bekijk het filmpje van Ulla, moeder van Bastiaan die als baby is overleden aan een hartafwijking.