Tips

Op deze pagina lees je verhalen van andere ouders en zijn tips te vinden van ouders en experts over hoe je verder gaat nadat je hoort dat jouw kind ernstig ziek is, over het ondersteunen van andere kinderen in het gezin, over praten met kinderen over ziek zijn en doodgaan en als het moment daar is over het afscheid en het regelen van een uitvaart.

Kanjerketting
Kanjerketting

De Kanjerketting helpt kinderen met kanker

De Kanjerketting is een systeem dat bestaat uit kralen. Elke Kanjerkraal staat voor een bepaalde behandeling, onderzoek of gebeurtenis. Zo zijn er kralen voor een chemokuur, bestraling, prikken, een scan, een lumbaalpunctie, haarverlies, een supergoede dag, een vreselijke rotdag, een operatie, verblijf op de intensive care enz. 

Kinderen met kanker rijgen deze Kanjerkralen aan een ketting. Die ketting, de Kanjerketting, vertelt hun verhaal.

Kijk voor meer informatie op: https://www.kanjerketting.nl/

- Tekst inklappen
Tikkiering
Tikkiering

Operaties, prikken, behandelingen en controles. De TikkieRing met Tikkies helpt kinderen met een hartafwijking deze ervaringen te verwerken. De ring vertelt het verhaal van het kind. Een verhaal om te delen met familie, vrienden en andere kinderen.

Kijk voor meer informatie op https://www.tikkiering.nl/informatie/introductie/

- Tekst inklappen
Hoe ga je verder na de diagnose ernstig ziek?
Hoe ga je verder na de diagnose ernstig ziek?

Of het nu als donderslag bij heldere hemel kwam, of als een bevestiging van je eigen vermoedens, ineens staat vast dat jouw kind ernstig ziek is. En dan? Hoe ga je nu verder? Voor iedereen is dat anders. Op de website houmevast staan enkele tips die je misschien kunnen helpen: http://www.houmevast.nl/pages.aspx?PageID=3&SubPageID=55&Levl=1 

- Tekst inklappen
Vraag ondersteuning van een Kinder Comfort Team
Vraag ondersteuning van een Kinder Comfort Team

Een Kinder Comfort Team (KCT) is een multidisciplinair team met medische, verpleegkundige, pedagogische, psychosociale en spirituele expertise. Het team begeleidt gezinnen met een ernstig ziek kind en waar nodig organiseert en coördineert het team de zorg. Samen met ouders kijkt het team vooruit. Het team werkt nauw samen met de behandelend arts in het ziekenhuis, jullie huisarts en de thuiszorg. Elk academisch ziekenhuis heeft een Kinder Comfort Team. Wil je ondersteuning of begeleiding van een Kinder Comfort Team, vraag dan aan de behandelend arts om het KCT in te schakelen. 

- Tekst inklappen
Ondersteuning van broers en zussen in het gezin
Ondersteuning van broers en zussen in het gezin

In veel gezinnen zijn er naast het zieke kind ook andere kinderen. Die groeien op met een ziek broertje of zusje en dat is anders dan opgroeien in een gezin met gezonde kinderen. Veel ouders proberen hun gezin zo gewoon mogelijk te laten functioneren, zodat broers en zussen van het zieke kind ook hun eigen dingen kunnen (blijven) doen. Dat blijkt in de praktijk soms nog een hele klus. De ziekte van jouw kind heeft impact op het hele gezin. Op deze websites vind je handvaten die je misschien helpen tijdens het ziekteproces of rondom overlijden en het afscheid:

- Tekst inklappen
12