Werk en zorg

Het combineren van zorg voor jouw kind en werk is niet altijd even makkelijk. Naarmate de ziekte vordert of de intensiteit van de zorgvraag van jouw kind toeneemt, zo leert de praktijk, wordt het vinden van een juiste balans tussen zorgen voor jouw kind en werken steeds ingewikkelder. Op deze site zijn verschillende tips voor ouders verzameld die kunnen helpen bij het vinden van de juiste balans en het nemen van het juiste besluit, passend bij de situatie van jullie kind en gezin. Ook vinden ouders hier handreikingen voor het komen tot goede afspraken met de werkgever.

Soms voelt het alsof ik uit elkaar word getrokken. Ik wil bij mijn kind zijn, maar ik wil ook mijn werk niet opgeven.

Dubbele kinderbijslag
Dubbele kinderbijslag

Voor een kind met een ziekte of beperking hebben ouders vaak meer uitgaven dan voor andere kinderen. Om deze meerkosten te compenseren, kunnen ouders dubbele kinderbijslag krijgen.

Jullie komen in aanmerking voor dubbele kinderbijslag als jullie voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Jouw kind is 3 jaar of ouder, maar nog geen 18 jaar.
  • Jouw kind woont bij jou voor ten minste 4 dagen per week en staat ook bij jou ingeschreven.
  • Jouw kind heeft intensieve zorg nodig. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) heeft dat vastgesteld.

Je vraagt dubbele kinderbijslag aan bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De SVB schakelt vervolgens het CIZ in voor een beoordeling. Daarvoor hanteert het CIZ een systeem van tien criteria waarop jullie kind zorg nodig heeft. Die criteria gaan niet alleen over lichamelijke zorg, maar bijvoorbeeld ook over het gedrag van jullie kind en over de zelfredzaamheid binnenshuis en buitenshuis. 

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) keert de kinderbijslag uit. Het bedrag wordt aan het einde van elk kwartaal automatisch op jouw rekening overgemaakt. De kinderbijslag is belastingvrij. Er zijn geen inkomensgrenzen.

Op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) lees je alles over de voorwaarden voor dubbele kinderbijslag. 

Link: https://www.svb.nl/nl/kinderbijslag/dubbele-kinderbijslag/dubbele-kinderbijslag-thuiswonend-kind-intensieve-zorg 

Extra bedrag
Soms komen ouders in aanmerking voor een extra bedrag aan kinderbijslag, dus nog bovenop de dubbele kinderbijslag. Meer informatie hierover vind je op de website van meerkosten.nl: https://meerkosten.nl/inkomensondersteuning/dubbele-kinderbijslag/

- Tekst inklappen
12